» Szülőknek » Gyermekbetegségek » Vakbélgyulladás


Vakbélgyulladás - Appendicitis acuta

A vakbélgyulladás, vagy appendicitis, az appendix (vakbél) irritációja vagy gyulladása. A vakbél a vastagbélből leágazó vékony, rövid, a vastagbéltől távolabb eső végén lezárt, csőszerű képződmény, melynek belső ürege összeköttetésben van a vastagbél üregével. Az élet első éveiben a vakbélnek fontos szerepe van az immunrendszer működésében. A vakbél az emésztés folyamataiban nem vesz részt. Gyermekkorban vakbélgyulladás miatt történik a legtöbb sürgős műtéti beavatkozás.

Mi okozza a vakbélgyulladást?
Ha a vakbél üregébe olyan anyag kerül ami azt -részben- lezárja (pl. sűrű váladék, széklet, élősködők), a vakbél fala megduzzadt, kialakul az irritáció, majd a gyulladás. A fokozódó duzzanat miatt romlik a vakbél vérellátása, megindul a szöveti károsodás, végül a vakbél szövetei elhalnak. A vakbél elhalt fala kilyukadhat (perforáció), ilyenkor a gennyes váladék és a széklet kijut a hasüregbe és a gyulladás szétterjed. A hasüregbe kijutott gyulladásos folyamatot peritonitisnek nevezzük.

Kiket érinthet a vakbélgyulladás?
A vakbélgyulladás leggyakrabban hat és húszéves kor között fordul elő, négy éves kor alatt ritka (de a perfiráció ebben a korcsoportban gyakoribb, mert a kisebbek kevésbé jól tudják meghatározni a fájdalom helyét és jellegét). Fiúk és lányok egyforma gyakorisággal kapnak vakbélgyulladást.

Miért veszélyes a vakbélgyulladás?
Az irritált vakbél nagyon hamar gyulladásba jöhet és akár órákon belül kilyukadhat (perforálhat). A peforált vakbélgyulladás életet veszélyeztető állapot, a hasüregbe kijutott baktériumok gyorsan és agresszíven fertőzik meg az egész szervezetet. A vakbélgyulladás késői felismerése súlyos állapothoz vezethet.

Mik a vakbélgyulladás tünetei?
A vakbélgyulladás leggyakoribb tüneteit más betegségek is utánozhatják, a diagnózis mindig (gyermek)sebész feladata.

 • Hasi fájdalom, amely:
  • kezdődhet a köldök körül és onnan húzódik le a has jobb-alsó részére, vagy kezdődhet rögtön a has jobb-alsó részén
  • a fájdalom az idővel egyre erősödik
  • mozgatásra, köhögésre, illetve az adott terület nyomására a fájdalom fokozódik
  • a fájdalom kiterjedhet az egész has területére, mikor a vakbél perforált.
 • Hányinger, hányás
 • Étvágytalanság
 • Láz, hidegrázás
 • Viselkedés megváltozása
 • Hasmenés vagy székrekedés
Amennyiben úgy gondolja, hogy gyermekének vakbélgyulladása van, azonnal forduljon (gyermek)sebészhez.

Hogyan diagnosztizálják a vakbélgyulladást?
A részletes kórtörténet és fizikális vizsgálaton kívül, történhetnek:

 • vérvizsgálatok (gyulladás mértékének megítélésére, illetve egyéb hasi szervek betegségeinek kizárására (máj vagy hasnyálmirigybetegésgek)
 • vizeletvizsgálat (a vizeletkiválasztó rendszer gyulladásos betegségei is utánozhatják a vakbélgyulladás tüneteit)
 • hasi ultrahangvizsgálat

A vakbélgyulladás kezelése
Amennyiben a vakbélgyulladást kétséget kizáróan diagnosztizálják, a vakbél műtéti eltávolítása feltétlenül szükséges. Az alhas jobb oldalán egy apró metszésből behatolva a sebész eltávolítja a vakbélnyúlványt. Amennyiben a vakbél már perforált egy elvezető csövet hagynak a műtéti területen, amin keresztül a genny és egyéb váladékok a hasüregből (állandó szívás mellett) kifolynak egy gyűjtőtartályba. A csövet (drén-t) pár nap múlva veszik ki, amikor a gyulladás lecsillapodott. A műtétet altatásban végzik. A műtét után meghatározott ideig a gyermek nem ehet és nem ihat semmit, hogy a bélrendszeren ejtett metszés és varrás összeforrhasson. Ezen ideig a gyermek infúzió formájában kapja a megfelelő folyadékmennyiséget. Ha a gyulladásos folyamat már kiterjedt a hasüregre is, előfordulhat, hogy a gyermeknek a műtétet követő napokban antibiotikumot kell szedni.
A varratszedésig a sebet nem érheti víz, és a műtét után hetekig a gyermek nem emelhet nehéz terheket.


A visszalépéshez használhatja böngészője "vissza" gombját, a fenti menüsort, vagy kattintson ide!

Ezeken az oldalakon található információk csak tájékoztató jellegűek,
semmi esetre sem helyettesítik az orvosi konzultációt.
Elérhetőségek: 2144 Kerepes, Tölgyfa u. 3, tel.: 06-28-560-410               térkép