» Szülőknek » Gyermekbetegségek » Bulimia


Bulimia

Mi a bulimia?
A bulimia jellemzője, hogy a beteg időszakosan kontrollálatlanul, nagyon nagy mennyiségű ételt megeszik, majd röviddel ezután meghánytatja magát, hogy így szabaduljon meg a fölöslegesen bevitt ennivalótól. A betegek általában soványak, rendszeresen hashajtót vagy vizelethajtót használnak (orvosi indok nélkül) és személyiségük egyik központi problémája a testalkatuk, testsúlyuk. Az evési rohamok hetente általában legalább kétszer jelentkeznek (egy-két óra hosszáig tartanak), de előfordulhatnak naponta többször is.

Mi okozza a bulimiát?
A bulimia oka egyelőre nem ismert. A betegség kialakulásában szerepet játszhatnak kulturális tényezők (szépségideál), kóros önértékelés, testséma-zavar vagy családi problémák. A bulimiás betegek körülbelül 50%-a az anorexia nervosa (lásd itt) kritériumait is teljesíti.

Kiket érint a bulimia?
A bulimia a serdülőkorú lányok betegsége, becslések szerint az iparilag fejlett országokban a serdülők 1-5%-a érintett. A bulimiás gyermekek családjában gyakoribbak a mentális betegségek (viselkedészavarok, hangulatzavarok), és a gyermekekre is jellemző lehet hiperaktivitás vagy más viselkedészavar.

Mik a bulimia tünetei?

 • normális vagy sovány testalkat (ennek ellenére a gyermek magát kövérnek értékeli)

 • evési rohamok

 • hányás (saját maga által provokált)

 • erőteljes fizikai testedzés vagy éhezés

 • furcsa étkezési szokások, rituálék

 • hashajtók vagy vízhajtók nem megfelelő használata

 • rendszertelen vagy elmaradó menstruáció

 • idegesség, ingerültség

 • elégedetlenség saját testükkel ("kövér")

 • depresszió

 • a betegnél központi téma az evés, a testsúly és a testalkat kérdése

Hogyan diagnosztizálható a bulimia?
A szülők, tanárok, testnevelők gyakran felismerik a betegséget, annak ellenére, hogy a gyermekek igyekszenek azt a lehető legnagyobb titokban tartani. A részletes kórelőzmény ismeretében gyermekpszichiáter vagy gyermekpszichológus állapítja meg a pontos diagnózist. Amennyiben felmerül Önben, hogy gyermeke bulimiás, azonnal forduljon szakorvoshoz, mert a korai kezelés sokkal könnyebben vezet eredményre, és sokkal ritkább a visszaesés is.

A bulimia kezelése
A kezelés egyéni és családterápiából áll. Gyógyszeres kiegészítés lehetséges antidepresszánsokkal, vagy feszültségoldókkal. A kezelés elhúzódó és a gyermek környezetében mindenki (szülők, tanárok, barátok) fontos szerepet játszik benne.
A visszalépéshez használhatja böngészője "vissza" gombját, a fenti menüsort, vagy kattintson ide!

Ezeken az oldalakon található információk csak tájékoztató jellegűek,
semmi esetre sem helyettesítik az orvosi konzultációt.
Elérhetőségek: 2144 Kerepes, Tölgyfa u. 3, tel.: 06-28-560-410               térkép