» Szülőknek » Gyermekbetegségek » Laktóz intolerancia


Laktóz intolerancia - tejcukor érzékenység


Mi a laktóz intolerancia?
A laktóz intolerancia a vékonybélben található egyik enzim, a laktáz hiánya vagy csökkent termelődése, melynek következtében a szervezet a tejcukrot (a laktózt) nem tudja lebontani. A magyar kifejezés "tejcukor érzékenység" nem pontos, mert itt nem allergiás folyamatról van szó, hanem a laktáz nevű emésztőenzim hiányáról.
A laktáz enzim a vékonybélben termelődik és a tejcukormolekulát bontja glukózmolekulákká. Felszívódni (vagyis a vérkeringésbe bejutni) csak a glukózmolekula tud, a laktózmolekula nem jut át a bélfalon. A laktáz enzim hiányában a bélben felszaporodó laktózmolekulák kellemetlen tüneteket okozhatnak egyes emberekben.

Mi okozza a laktóz intoleranciát?
Gyomor-bélrendszeri betegségek, fertőzések után a laktáz termelés átmenetileg csökkenhet, a gyermekkorban leggyakoribb átmeneti laktóz-intoleranciát okozva. Felnőtt korban a laktóz intolerancia már nem átmeneti, hanem végleges, gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nő.

Mik a laktóz intolerancia tünetei?
A tünetek laktóz (tejcukor) tartalmú élelmiszerek elfogyasztása után fél órával kezdődnek (esetenként később, akár 2 órával az étkezés után). A leggyakoribb tünetek a következők:

 • hányinger

 • gyomorgörcs, bélgörcs

 • felfúvódás

 • fokozot gázképződés

 • hasmenés
A tünetek súlyossága az elfogyasztott laktóz mennyiségétől és az egyéni tűrőképességtől függ.

Hogyan diagnosztizálják a laktóz intoleranciát?
A laktóz intolerancia kimutatására két módszert alkalmaznak:

 • laktóz tolerancia teszt: Rövid éhezés után a beteg laktóz tartalmú folyadékot iszik, a következő 24 órában az ürített székletek laktóz- zsír és glukóztartalma vizsgálható.

 • kilégzéses hidrogén teszt: Laktóz tartalmú folyadék elfogyasztása után a kilégzett levegő hidrogéntartalmát mérik. A meg nem emésztett laktózt a bélbaktériumok erjeszteni kezdik, az erjedés eredményeképpen hidrogén keletkezik, melynek a koncentrációja a kilégzett levegőben mérhető

A laktóz intolerancia kezelése
A vékonybél elveszett laktáz enzimtermelését jelenleg semmilyen módszerrel nem tudjuk visszaállítani. A betegek laktózmentes diétával teljes mértékben panaszmentessé tehetők. Laktáz enzim szájon keresztüli beadására is lehetőség van, de ez a kezelés csak alkalomszerűen adható (mert a béltartalom folyamatos kiürülésével a beadott enzim is "elfogy").

A laktóz intoleráns gyermekek kalcium bevitele
A kalcium a csontok növekedéséhez elengedhetetlenül szükséges a gyermekkorban és a serdülőkorban. A napi kalciumigény életkorfüggő:

 • 0-6 hónapig: 210mg/nap

 • 6-12 hónapig: 270mg/nap

 • 1-3 évig: 500mg/nap

 • 4-8 évig: 800mg/nap

 • 9-18 évig: 1300mg/nap

A legtöbb kalcium a tejtermékekben található, így azoknak a gyermekeknek akik laktóz intolerancia miatt nem tudnak tejtermékeket fogyasztani, más módot kell találni a megfelelő napi kalciumbevitelre.
Sok egyéb ételnek van magas kalciumtartalma:

 • zöldségek: brokkoli, kelkáposzta

 • puha, ehető csontú halak: szardínia, lazac

 • bizonyos élőflórás joghurtok a laktózintoleráns betegek által is fogyaszthatók, mert a joghurt készítéséhez használt baktériumflóra termel megfelelő mennyiségű laktáz enzimet.

Amennyiben gyermeke nem tud a táplálékával megfelelő mennyiségű kalciumot bevinni, úgy a szájon keresztüli kalciumpótlás is szóba jöhet.
A kalcium megfelelő felszívódásához szükséges a D vitamin, ezért laktóz intoleráns gyermeknél különös figyelmet kell fordítani a D vitamin ellátottságra is (napozás, rendszeres tojás és máj fogyasztás).A visszalépéshez használja böngészője "vissza" gombját, vagy kattintson ide!

Ezeken az oldalakon található információk csak tájékoztató jellegűek,
semmi esetre sem helyettesítik az orvosi konzultációt.
Elérhetőségek: 2144 Kerepes, Tölgyfa u. 3, tel.: 06-28-560-410               térkép