» Szülőknek » Gyermekbetegségek » Tetanusz


Tetanusz


Mi a tetanusz?
A tetanusz a központi idegrendszer nagyon súlyos - néha végzetes kimenetelű - betegsége, melyet a Tetanus baktérium által termelt méreganyag (toxin) okoz. Az ember szervezetébe a Tetanus baktérium földdel vagy trágyával szennyezett nyílt seben keresztül tud bejutni. Szerencsére Magyarországon (és a fejlett országokban) a tetanusz betegség előfordulása nagyon ritka, mert a betegséggel szemben hatékony védőoltással rendelkezünk, amely részét képezi a kötelező gyermekkori oltásoknak.

Hogyan fertőz a tetanusz?
A tetanusz nem fertőző betegség, vagyis emberről emberrel nem terjed. A szervezetbe mély bőrsérülésen vagy szúrt seben keresztül jut be. A betegség a baktérium szervezetbe jutása után 2-14 nappal alakul ki.

Mik a tetanusz tünetei?

  • rendkívül erős izomgörcsök (jellegzetes a szájzár)

  • szapora pulzus

  • láz

  • izzadás

  • nyelési nehézség

  • a légzőizmok görcse miatt légzési elégtelenség

Hogyan diagnosztizálható a tetanusz?
A tünetek és a kórelőzmény egyértelművé teszik a betegség diagnózisát.

A tetanusz kezelése
Ha a bőrt talajjal szennyezett sebzés érte, a sebet igen alaposan ki kell tisztítani. Ha a sebzés mély (össze kell varrni, vagy egyéb sebészi ellátást igényel) akkor a sebészi ellátással egyidejűleg tetanusz "ellenmérget" kell adni a gyermeknek (TetIg injekció).
Amennyiben a betegség már kialakult, kezelése nagyon nehéz és összetett feladat. Fontos az izmok lazítása, a nyugtatás, gépi lélegeztetés, ismételt TetIg injekciók adása.

A tetanusz megelőzése
A gyermekkori kötelező védőoltások között szerepel a Tetanus elleni védőoltás, melyet minden gyermek megkap. Felnőttkorban emlékeztető oltás adása szükséges (általában 10 évente).



A visszalépéshez használja böngészője "vissza" gombját, vagy kattintson ide!

Ezeken az oldalakon található információk csak tájékoztató jellegűek,
semmi esetre sem helyettesítik az orvosi konzultációt.
Elérhetőségek: 2144 Kerepes, Tölgyfa u. 3, tel.: 06-28-560-410               térkép