A fogszabályzás nem csak az esztétika miatt fontos

Régen, még kisiskolás koromban valamilyen különös oknál fogva irigyeltem azokat, akiknek fogszabályzójuk volt. Tudom, jó nagy butaság, nem is tudom igazából megmagyarázni az okát. Aztán ahogy megtudtam, hogy ez egyébként fájdalmas dolog is tud lenni, annyira már nem is bántam, hogy nekem nem volt. És szerencsére nem is volt rá szükségem.

Nem rég viszont, kicsit alaposabban utána kellett járjak a dolognak, mert az unokanővérem kislányának úgy tűnik fogszabályzóra lesz szükséges. Mivel nemrég költöztek fel Budapestre, megkértek, hogy segítsek keresni egy jó fogászati klinikát. Egy ismerősömtől hallottam a fogorvosbudapest.info oldaláról, ami egy magánrendelőnek a honlapja. Sok jót mesélt róla, így én is legközelebb oda fogok menni.

Szóval felkerestem a honlapot, hogy pár információt megtudjak a fogszabályzókról és magáról a fogszabályzásról.

Korábban például azt hittem, hogy a fogszabályzó lényege az esztétikai problémák megoldása. De a honlapról megtudtam, hogy ennél azért többről van szó. Valójában nem csak a fogak rendeződnek általa, de az állkapocs helyzete is, ami pedig a rágófunkciók javítását is eredményezi. Úgyhogy el is gondolkoztam, hogy lehet, hogy mégiscsak szükségem lenne egy fogszabályzóra nekem is, mert kattog az állkapcsom, és érezhetően el is mozdul egy nagyobb harapásnál.

Azt is megtudtam, hogy még fiatalabb korban, leginkább kamaszkorban érdemes elkezdeni a fogszabályozást, hiszen akkor még nem fejeződött be a teljes fejlődési folyamat. Ilyenkor az állkapocs még könnyebben formálható, hiszen még a fejlődési szakaszban van. Ugyanakkor felnőttkorban is lehetséges a fogszabályozás, és ekkor is tökéletes eredmény érhető el, de előfordulhat, hogy a folyamat tovább fog tartani, mint mondjuk fiatalabb korban tartott volna.