A fürdő felújítása nem kis feladat

A kislányom, Zoé sajnos nemrég ismét megfázott. Néhány nap otthoni kezelés után megint a gyerekorvosnál kötöttünk ki. A dokit sajnos már elég jól ismerjük, a megfázás elég gyakori nálunk. Az orvos most azt tanácsolta nekem, hogy kicsit jobban figyeljünk arra, hogy Zoé ne tartózkodjon hideg helyiségben, mivel nagyon érzékeny a szervezete, nagyon könnyen megbetegszik.

Télen mindig jól befűtünk, sosincs hideg nálunk, azonban a fürdőszobában nem valami jó a fűtőtest, ott szinte mindig hideg van. Eldöntöttem, hogy új fűtőtestre és padlófűtésre van szükség, hogy a mosdóban sose legyen többé hideg és ne lépjen ki többé a fürdőkádból a hideg csempére.

A fürdőszobánkra már rég ráfért volna a felújítás, szóval igazából  nem jelent igazán nagy problémát számomra az átalakítás. Sőt, úgy határoztam, hogy ha már úgyis nekikezdünk, teljesen felújítjuk, modernizáljuk a fürdőt, mindenből újat vásárolunk.

A padlófűtésben természetesen már biztos vagyok, azonban számos dolgot kell még átgondolni, ahhoz hogy a teljes felújítási terv összeálljon a fejemben, de a legfontosabb talán a csempe kiválasztása, mivel az ad egy alaphangulatot a helynek.

A döntést nem akartam a véletlenre bízni, emiatt az internetről kerestem tanácsokat. Hamar rátaláltam a furdoszobaotletek.hu internetes oldalra, ahonnan számos hasznos tudnivalót szereztem be.

A csempe fürdőszobába nagyon sok féle lehet. Először el kell dönteni a színét, majd érdemes gondolni a szabványméretre, az alakzatra, a mennyiségre, valamint a kopásállóságra is. Tehát sok szempontot figyelembe kell venni, amelyekhez az internetes oldalon javaslatokat is tettek. Például megtudtam, hogy a tágas fürdőkhöz a nagyméretű csempék passzolnak igazán jól, a szín pedig ilyen esetben szabadon választható. A kis mosdókban azonban nem előnyösek a nagy csempék, mivel akkor nagyon sok elvágott csempe lesz, ami nem mutat jól. A kisebb tereknél a színválasztás is sokat számíthat, ugyanis a világos színek nagyobbnak mutatják a helyiséget, míg a sötétek összenyomják, még kisebbnek érzékeltetik.

A csempe vásárlása során nyilvánvalóan lényeges figyelembe venni a minőséget is. Ezt laikusként is könnyedén meg lehet állapítani, ha megfigyeljük a termékek hátulját: minél sötétebb, vörösebb a csempe vagy padlólap hátulja, annál rosszabb a minősége. Ezzel szemben a tartós burkolatok hátulján a nyers kerámia színe, a világos, fehérbe hajló árnyalatok tűnhetnek fel. Tehát a csempéknek nem csak a felső részét érdemes jól megnézni, hanem a hátulját is. A weboldal szerzői szerint mindig szükséges tartalékcsempét is vásárolni, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor jön egy csőtörés. A boltokban pedig mindig más a kínálat, évek múlva már nem nagy valószínűséggel lehet pont ugyanolyan csempét vásárolni.

Ahogy már a fentiekben is említettem a világos színek tágítják a teret, tehát okos döntés lehet akár a fehér csempe megvásárlása is. A tér megnagyobbítása mellett a fehér csempe mellett szól az is, hogy nem kényes, ezáltal a szennyeződések is kevésbé szembetűnők rajta. Mindemellett az is lényeges szempont, hogy a fehér csempe takarítás után feltűnően ragyogó lesz. Bár nem rajongok a fehér csempéért, elég sok érv szól mellette. Ennek ellenére valószínűleg valamilyen bézses árnyalatot fogok inkább választani.

A csempe színe és a fűtési mód tehát már el van döntve. Még azonban jónéhány dolgon kell, hogy átrágjam magam, míg végre meglesz a teljes felújítási terv. Úgy döntöttem, hogy addig nem hívok kivitelezőt, míg mindent el nem döntöttem. Teljes tervvel szeretnék odaállni a szakember elé, hogy minél gyorsabban meglehessen a munkálatokkal.

Bár nem vagyok benne biztos, hogy a padlófűtés és a csempe a fürdőszobába olyan sokat fog segíteni a kislányomon, azért reménykedem benne. Az biztos, hogy én mindent megteszek az ügy érdekében.