A kisfiam folyton beteg, így rendkívül nehezen boldogulok a feladataimmal

A kisfiam folyton megbetegszik. Már minden vitamint és étrendkiegészítőt próbáltunk, de sajnos semmi nem használ. Az ovis bacik ellen nehéz felvenni a harcot. Pedig így, hogy folyton itthon van, a munkámmal sem haladok. Ez így elég nehéz, hiszen egyéni vállalkozóként táppénzre sem mehetek. Épp ezért azon gondolkodtam, hogy társulnom kellene valaki mással és társas vállalkozást alapítani. Így talán a terhek is jobban megoszlanának. Miközben ezen gondolkodtam, felfedeztem a topcegalapitast.eu oldalát. Itt minden lényeges információt megtaláltam a cégalapítással kapcsolatban. Elsősorban a Kft. vagy a Bt., mint cégforma jöhetne szóba.

A betéti társasági forma és előnyei

A topcegalapitas.eu alapján a betéti társaságnak minimálisan két tagja kell, hogy legyen: egy beltag és egy kültag. Ennél természetesen több tagja is lehet. A beltag saját vagyonával teljes mértékben felel a cég tartozásaiért, a kültag azonban egyáltalán, semmilyen módon sem felel abban az esetben a cégért, ha az esetleg felszámolásra kerülne. Azt gondolhatjuk, hogy egy Bt. alapításának minden bizonnyal hatalmas költségei vannak. Pedig ez szerencsére nem így van. Az ügyvédi munkadíj 16.990 Ft a topcegalapitas.eu -n keresztül történő alapítás esetén, de akár teljesen ingyenes is lehet, ha nemcsak csak az alapítást intézzük náluk, de a székhelyszolgáltatás lehetőségével is élni szeretnénk.

A cég székhelyéül szolgáló épület hiteles tulajdoni lapját mindenképpen el kell kérni a földhivataltól az eljárás során. Hiszen mindenkinek, aki tulajdoni résszel rendelkezik az adott ingatlanban, hozzájárulását kell adnia a használathoz úgynevezett hozzájáruló nyilatkozat formájában.

A Bt. nagy előnye, hogy nincs minimum tőkeösszeg, amelyet letétbe kell helyezni az alapításakor. Ez nagy könnyebbség, hiszen a Kft.-nél szükség van egy minimális tőkebefektetésre. A másik nagy előnye, hogy az alapítás, mint procedúra összesen csak nagyjából 1 órát vesz igénybe. Miután időpontot foglaltunk a topcegalapitas.eu-nál és összekészítettünk minden szükséges iratot, már csak be kell fáradnunk hozzájuk. Ők intézik is az adminisztrációt az ügyvéddel és a folyamat végén az ügyvéd be is adja a papírokat, melyek szükségesek a bejegyzéshez. Ez 2-3 munkanapon belül meg is történik, így már működtethetjük is a céget. A NAV-hoz persze külön is be kell jelentkezni és miután adószámot is adtak nekünk, már számlázhatunk is. És hogy mikor szükséges megnyitni a cég bankszámlaszámát? Miután a cégbíróság bejegyezte, 8 napon belül meg kell nyitni a számlát.

A Bt. alapításához igazából nagyon kevés dolog szükséges. Az alapító tagoknak hitelt érdemlő módon kell igazolni magukat. Nem lehetnek adóregisztrációban akadályoztatva, de ezt a topcegalapitas.eu munkatársai le tudják ellenőrizni. A Bt. nyitásakor szerencsére nincs tőkefeltétel, akár már 2000 ft-tal – fejenként 1000-1000 ft-tal – is meg lehet nyitni.

Fontos még a betéti társaság vonatkozásában azt is megjegyezni, hogy mennyire fontos a névválasztás. A név két tagból áll: a vezérnévből és a társasági forma megnevezéséből. A név rövid és hosszú formában is szerepel a cég különböző platformjain. Fontos, hogy eltérjen más cégek neveitől, legalább 3-4 karakterrel, hogy ne lehessen őket összekeverni. Az e-cegjegyzek.hu oldalon ellenőrizhető, hogy milyen cégnevek léteznek – tudtam meg a topcegalapitas.eu oldaláról.

Kft. alapítás egyszerűen a topcegalapitas.eu segítségével

Szerencsére egy korlátolt felelősségű társaság megalapítása sem olyan bonyolult, mint ahogy azt először gondolná az ember. Kft.-t egy személytől gyakorlatilag bármennyi is alapíthat és ráadásul egy személyes Kft. esetén ma már – a korábbiakkal ellentétben – a könyvvizsgálat sem kötelező. A Kft. alapítás feltételeinél azonban felvetődik a tőke kérdése, ami már jóval magasabb minimum összeg annál, mint amennyit a Bt. kapcsán megismerhettünk. A kötelező legkisebb összeg, amelyet le kell tenni ugyanis a letéti számlára, az 3 millió forint. Ez lehet készpénz, de nem pénzbeli betét, vagyis apport is.

A könnyítés a 3 millió forintos tőkebefizetéssel kapcsolatban az az, hogy ezt nem rögtön befizetni. A cég megalapítását követő legfeljebb 2 éven belül kell ugyanis a teljes összeget elutalni, persze ha lehetőségünk van rá, előbb is megtehetjük. Miután minden szükséges irat beadásra került, 2-3 munkanapon belül, de legkésőbb 8-9 napon belül bejegyzik a céget a cégnyilvántartásba. Számla kibocsátására akkor van lehetőség, ha az újonnan alapított cég már megkapta adószámát a cégbejegyző végzésben. A végzés nemcsak az adószámot, de az uniós adószámot, a statisztikai számjelet és a cégjegyzékszámot is tartalmazza.

Gyakran felmerülő kérdés a Kft. alapítás vonatkozásában, hogy mégis mikor lehet bankszámlát nyitni. Csakis akkor, ha már minden szükséges dokumentum a rendelkezésre áll. Kellenek hozzá a személyes okmányok is és az e-dokumentumok is a jogi papírok mellett. Ráadásul személyesen kell felkeresni a bankot, nem elegendő online. A tevékenységek végzésének kezdődátuma is sokszor zavart okoz a fejekben. Mivel adóköteles tevékenységet adószám nélkül nem lehet végezni, ezzel is mindenképpen meg kell várni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megküldje az adószámot is a végzésében. A tevékenységek végzésével kapcsolatban felmerül az engedélykötelesség kérdése is. Az, hogy egy adott tevékenység végzése engedélyköteles-e, könnyedén ellenőrizhető. A cég elnevezésével kapcsolatban ugyanaz az irányadó, amelyet a Bt. kapcsán már ismertettünk.

Iparűzési adó: igen vagy nem?

Bizony, ha céget alapít az ember, az adókon kívül számolnia kell egyéb költségekkel is. Ezek közül az egyik az iparűzési adó, melyet a székhelyül szolgáló ingatlan helye szerinti önkormányzatnak kell megfizetni. Illetve – ha szemfülesek vagyunk – nem kell. A topcegalapitas.eu székhelyszolgáltatás vonatkozásában is a rendelkezésünkre áll, sőt még azt is el tudja intézni számunkra, hogy ne kelljen iparűzési adót fizetni. Hogyan lehetséges ez? A cég Újlengyelbe való bejelentésével! Ott ugyanis az önkormányzat egyáltalán nem vet ki iparűzési adót. Sőt, a topcegalapitas.eu még arra vonatkozóan is ad segítséget, hogy a cég székhelye Budapestre legyen bejelentve. Hiszen mégis csak jobban hangzik, ha ott van egy cég címe, nem? A székhelyszolgáltatést további finomságokkal is kiegészítik: lehetőség van a tárgyalások budapesti irodájukban történő lebonyolítására. A székhelyszolgáltatásnak egyéb pozitív tulajdonságai is vannak: minden küldemény átvételre kerül, bárhol is vagyunk. Nem kell feleslegesen finanszírozni egy iroda működését, nem kell postára rohangálni és tűrni a hatósági intézkedéseket. Székhelyszolgáltatása keretében ezt mind elintézi helyettünk a topcegalapitas.eu.

Igazán felcsigázott a cégalapítás gondolata. Főleg így, hogy tényleg ennyire egyszerű az egész a topcegalapitas.eu segítségével. El fogok gondolkodni a lehetőségeken, az biztos. Mert így, egyéni vállalkozóként tényleg nem igazán tudok dolgozni a gyerekek mellett. Hol az egyik beteg, hol pedig a másik. Folyton lemaradásban vagyok, a határidők csak úgy villognak a fejem felett. De ha lenne mellettem valaki, aki besegít és átadhatnám neki a feladataim egy részét, ő és én is sokkal nyugodtabbak lennénk és még a munka is hatékonyabban kerülne megoldásra. Amíg ezt kitalálom, megpróbálok beszerezni egy 100. immunerősítő vitamint is, hátha az majd segít!