Az energiatermelésben is a természetesre esküszöm

Amiben csak tudom, a természetre bízom magam. Gondolok ezalatt arra, hogy ha valaki megbetegszik a családban, nem rögtön a különböző gyógyszerek és tabletták után nyúlok, hanem megpróbálom a természet erejével legyőzni a betegséget és segíteni a szervezetet. Na nem ráolvasással vagy gyógyító cseppekkel, amik a Holt-tenger vizéből és angyalok könnyeiből vannak, hanem friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, vitamin- és tápanyagdús ételekkel és sok-sok pihenéssel. Be szoktam vetni a gyógyteákat is, amiknek az alkalmazását még a nagymamám tanította meg. A múltkor is megfázott és nagyon csúnyán köhögött a kislányom; ahelyett, hogy mindenféle ízesített köhögés elleni szirupot és csodagyógyszert adtam volna neki, gyógyteákat és eukaliptuszos balzsamot vetettem be. Bevált a gyógymód, mostanra makkegészséges a kisasszony.

De nem csak a gyógyítás terén szeretem a környezetbarát megoldásokat. Az energianyerés is egy olyan területe az életünknek, ahol – büszkén mondhatom – természetbarát megoldást alkalmazunk. Néhány éve döntöttünk a napelemes rendszer felszerelése mellett. Maga az ötlet nem a fejünkből pattant ki, hanem napelemes pályázatok formájában pottyant elénk.

napelemes pályázatok

A napelemek felszerelése bizony nem olcsó mulatság. Ennek ellenére nagyon megnőtt az érdeklődés irántuk; viszont kevesen vannak, akik kizárólag saját forrásból ki tudják gazdálkodni egy napelemes rendszer felszerelésének költségeit. Éppen emiatt biztosítanak lehetőségeket különböző otthonfejlesztési programok, hogy azok is megengedhessék maguknak ezt a környezetbarát, megújuló energiaforrást, akik csak alig tudnak félretenni a havi fizetésükből.

Ha azt mondom, hitel, mindenki elkezdni ráncolni a homlokát. A hitel magától az ördögtől való, aki egyszer hitelt vesz fel, az el is kárhozott, anyagi romlásba dönti magát, egy fillérje sem marad, mindent visz a bank. Nos, ez él a köztudatban. Pedig a napelemes rendszerek támogatására is hitel formájában biztosítanak lehetőséget. Bizony, hitel. Igen ám, de ez a hitel kamatmentes, 0 % a THM. Valójában ez egy visszatérítendő támogatás, de nem kell egy krajcárral sem többet fizetni, mint amennyi a támogatás összege. És hogy miből fogja visszafizetni egy újdonsült napelem tulajdonos a támogatás összegét? Például abból a pénzből, amit eddig a villanyszámla befizetésére fordított. Fontos leszögezni, hogy egy napelemes rendszer hosszútávú befektetés, nem néhány hónap alatt fogja visszahozni az árát. De vissza fogja, ez tény.

Ez szép, de mikor igényelhetek ilyen támogatást? Jó hír, hogy elég a fejlesztésre szánt összeg 10%-ával rendelkezni, mint önerő. Illetve nagykorúnak kell lenni a kamatmentes kölcsön igénybevételéhez, cselekvőképesnek, és kell hozzá magyar adóazonosító. De ez talán annyira nem meglepő, mihez nem kell cselekvőképes felnőttnek lenni? Ha a maximumokat nézzük, akkor 10.000.000 Ft-ot is felvehetünk és 20 éves futamidővel kérhetjük a kölcsönt, ami azt jelenti, hogy lesz bőven ideje megtérülni a befektetésnek. Minimum 500.000 Ft-ot kell igényelni, de szerintem inkább a felső határral lehet gond; nem hiszem, hogy valaki azért problémázna, hogy ő kevesebb támogatást szeretne igénybe venni. Még magánszemélynek sem muszáj lenni, ha valaki pályázni szeretne, hiszen ezt a támogatást társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik.

Az én véleményem az, hogy aki csak teheti, gondolkozzon el a napelemes rendszereken. Remek alternatívát jelentenek és hosszú távra lehet velük tervezni. Nem csak saját magunknak, de a gyermekeinknek, unokáinknak is könnyebbé tehetjük az életét. Arról nem is beszélve, hogy a napelemes rendszerek megújuló, környezetbarát energiaforrást jelentenek. Ez a jövő.