Egy teljes esténk a motorolajról szólt

A férjem, Elemér egy kifejezetten jó gyermekorvos. Nagyon szereti a munkáját, sok pluszt ad neki, talán mondhatom, hogy neki valóban ez a hivatása. Szeret róla beszélni, szereti velem megosztani az érzéseit, gondolatait, de az apróbb részletekre is ki szokott térni. Én viszont azon emberek közé tartozom, aki rendszeresen rosszul van a vérvételen. De nem csak a vért és az injekciót nem bírom elviselni, egy apró kis vágástól, egy néhány milliméteres sebtől is ki tudok készülni. Ha például a kezemet megvásom, egyszerűen nem bírok ránézni. Gondolhatjátok, hogy mennyire élvezem a férjem részletes beszámolóit, a különböző betegségekről, sérülésekről, véres műtétekről. Ki vagyok készülve tőlük. Arra már sikerült rávennem, hogy az étkezőben, az asztalnál ülve ne hozza fel ezeket a témákat, de bárhol máshol szívesen beszél róluk, nem tudom leállítani. Egyszerűen nem érti meg, hogy engem miért zavar az ilyesmi, hiszen számára természetes, mindennapi dolgokról van szó.

Nyilvánvalóan Elemér legtöbb barátja orvos, hiszen azok között mozog, velük tölti a napot, velük járt egyetemre. Sajnos a szakmai témák a baráti vacsorákon, találkozókon is gyakran szóba jön. Másra pedig természetesen nem szólok rá, hogy fejezze be a sztorizgatást, így végig kell szenvednem ezeket a szórakozásnak nevezett szörnyűségeket. Pénteken is épp a férjem egyik új kollégájával, Bátorral, és a feleségével mentünk el vacsorázni. Már előre próbáltam felkészülni a sok horrorsztorira, biztos voltam benne, hogy az est nyolcvan százaléka az orvoslásról fog szólni. Nagy meglepetés ért azonban, mivel az új munkatárs kerülte a szakmai témákat, amint a férjem felhozott valamit, egyből elterelte a szót, majd Elemér sokadik próbálkozására végre kijelentette, hogy ő nem szeret a szakmáról beszélni szabadidejében. Ennyi kellett nekem ahhoz, hogy néhány percre úgy igazán megkedveljem a férfit.

Bátor kijelentése után teljesen felszabadultam, sokkal jobban éreztem magam, becsatlakoztam a társalgásba. Kedves próbáltam lenni, így megkérdeztem, hogy mit csinál szabadidejében, mi a hobbija. Utólag azt kell mondanom, hogy az estét ezzel a kérdéssel rontottam el. A pasi közölte, hogy imádja az autókat, tehát szabadidejében minden tevékenységet szívesen végez, aminek valamilyen köze van a gérművekhez. És ezután csak töménytelen információ jött, az autójáról és a motorolaj vásárlásról.

Megtudtuk, hogy a szuper járgányába motorolajat kellett vásárolnia. A férfi elmondása szerint, a motorolajnak nagyon fontos szerepe van, ugyanis a motorolaj feladata az alkatrészek fémes érintkezésének megakadályozása. Lényeges, hogy az olajfilmnek rendkívül erősnek kell lennie, valamint meg kell őriznie a kivételes teljesítőképességét. Bátor hangsúlyozta, hogy azért is mesél nekünk róla, mivel sokan nem tudják, hogy milyen fontos szerepe van a motorolajnak. A beszámoló által pedig segíteni szeretne nekünk. Mi persze egyáltalán nem éreztük úgy, hogy erre a nagy támogatásra szükségünk lenne, de mivel nemigazán ismerjük a fickót, nem mondtunk semmit, csak hallgattuk tovább a felvilágosítását. Most már az a véleményem, hogy itt kellett volna leállítanunk, udvariasan kellett volna közölnünk vele, hogy minket egyáltalán nem érdekelnek az autók, annál tovább, hogy ha muszáj, elvisszük a szerelőhöz. De igazából még ebből is vita szokott lenni, hogy melyikünk vigye el, mert még az autószerelőhöz menni sem szeretünk.

Ezt a lépést azonban nem tettük meg, így Bátor közölte, hogy a castrol edge professional longlife iii 5w-30 motorolajat vásárolta meg az olajwebshop.hu internetes oldalról. Elmondása szerint nagyon meg van elégedve a termékkel, nekünk is bátran tudja ajánlani. Nyilvánvalóan itt nem állt meg, minden apró tudnivalót meg akart velünk osztani, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy valóban ezt a terméket érdemes megvenni.

Az elszánt fickó, csillogó szemekkel mesélte, hogy a castrol edge professional longlife iii 5w-30 olaj, képes megakadályozni a kenőfilm leépülését és mérsékelni a súrlódást, valamint hozzájárulni ahhoz, hogy a motor képes legyen a legjobb teljesítményt nyújtani. A termék teljes mértékben megfelel a szűk illesztésekkel gyártott korszerű motorok követelményeinek, tehát annak a típusnak, ami az ő autójában is van. A Castrol olaj segítségével a motor teljesítménye rövid és hosszú, akár autópályás utakon is egyaránt teljes mértékben kihasználható. A motorolajnak köszönhetően a lerakódások mérséklődnek, így a motor gázreakciója sokkal élénkebbé válik, valamint a motor tartós terhelések mellett is megőrzi kifogástalan teljesítőképességét. Mindezek mellett Bátor még azzal is villogni szeretett volna, hogy az általa választott olaj miatt javul a motor hatékonysága, illetve a legkülönbözőbb üzemi körülmények mellett, széles hőmérsékleti tartományban is tökéletes védelmet biztosít.

Bátor közölte velünk, hogy a szuper Castrol EDGE 5W-30 LL nem minden motorhoz használható, csak azon benzin- és dízelüzemű motorokhoz, amelyekhez a gyártó ACEA C3 minősítésű SAE 5W-30 viszkozitási osztályú motorolaj használatát ajánlja. Emellett azokhoz a modellekhez is felhasználható amelyekhez VW 504 00 / 507 00, PorscheC30 vagy MB 229.31/229.51 jóváhagyású SAE 5W-30-as motorolaj használatát írják elő. A pasi figyelmeztetett bennünket, hogy mielőtt motorolaj vásárlásba bocsátkoznánk, mindenképp tudjuk meg, hogy milyen kategóriába sorolható a gépjárművünk , tehát hogy alkalmazható-e a castrol edge professional longlife iii 5w-30, hiszen fölösleges lenne csak úgy kidobni a pénzünket. Ezt olyan komolyan mondta, mintha mit sem tudó kis óvodásokkal beszélnek, akik még igazi autót sem láttak életükben, csak a mesékben.

Ezután tért rá Bátor a pénzügyekre. Ezt sem akarta kihagyni, mivel elmondása szerint fontos tudnunk, hogy a motorolaj árától nem kell megijednünk, ugyanis érdemes rá szánni. A Castrol említett motorolaja az olajwebshop internetes oldalán 12 590 forintba kerül. Ez bár elsőre lehet, hogy egy kicsit soknak hangzik, de a pasi tíz perces győzködése után már teljesen elfogadható árnak tartottuk, csak egyszer hagyja abba.

Természetesen a rendelés körülményeivel is megismerkedtünk. Bátor online, az interneres oldalról rendelte meg a terméket, de nem szállították neki házhoz, ugyanis a futárszolgálat 20 000 forint alatt pénzbe kerül. A motorolaj kiszállítási ára 995 forintba került volna, viszont Bátor ezt az összeget nem akarta kifizetni, emiatt az egyik budapesti boltban vette át az olajat. Az olajwebshopnak Budapesten négy üzlete van: Kelenföldön, Kőbányán, Óbudán és Újpesten. A pasi Óbudán lakik, tehát ő ott vette át az olajat, ugyanis a vásárláskor ki lehet választani, hogy melyik üzletben szeretné az ügyfél kézhez kapni a csomagot.

Nagyjából ezzel ért véget Bátor elképesztően hosszú beszámolója a motorolaj vásárlásról. Elemérrel, ahogy tudtunk, szabadultunk, a vacsorát nem húztuk sokáig. Nem tudom, hogy hogyan tud valaki ennyit beszélni egy egyszerű motorolajról. A felesége mindezt mosolyogva, nyugodtan hallgatta végig, pedig szerintem biztos nem elsőre hallotta a részletes sztorit.

A találkozó után eldöntöttük, hogy soha többé nem vacsorázunk Bátorral, ugyanis szörnyű beszélgetőpartner. A meséje közben egyáltalán nem figyelt ránk, csak sajét magával foglalkozott, szóval szerintem nem is vette észre, hogy mennyire unjuk a beszámolóját. Nem bírom az orvosi témát de most már rájöttem, hogy az autós még annál is rosszabb, mert az orvosin legalább elborzadok, de az autóson csak egyszerűen bealszok.