Végül úgyis mindig minden megoldódik

Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy igazán, de igazán rossz napja volt. Bal lábbal kelt fel, lekéste reggel a buszt, magára borította a kávét, otthon felejtette azt, amit nem lett volna szabad otthon felejteni. Az élet gyakran űz tréfát belőlünk, és általában ,,csőstül jön a baj”, ahogy szokták mondani. Velem is volt ilyen, nem is egyszer sajnos, de a legutóbbi esetet szeretném megosztani veletek.

Valószínűleg ti is ismeritek azt a jelenséget, amikor a gyerek influenzásan jön haza az oviból, mire kigyógyul, a testvére kapja el, és családtagról családtagra jár a vírus. Igazán kellemes, mit ne mondjak. A mi családunkban is történt hasonló, csakhogy a legkisebb már harmadszor esett vissza, és itt azért már elkezdtünk aggódni, hogy esetleg áll valami a háttérben, amiért ennyire fogékony a betegségre.

Szóval, ismét irány a gyerekorvos, de megnyugtattak minket, hogy ez gyakran előfordul, adjunk vitaminokat a gyereknek immunrendszer-erősítés céljából, és tényleg javult a helyzet. De a betegeskedős időszak nagyon megterhelő volt mindnyájunk részére. Szerencsére otthonról is tudok dolgozni, így a gyerekfelügyelet megoldott, viszont a laptopom nélkül ugyebár nehezen tudok dolgozni.

És természetesen pont akkor ment tönkre a laptopom, amikor egy fontos elintézendő projektmunkát kaptam, és a lehető legjobban szükségem lett volna rá. Úgyhogy pompás volt, háromból két gyerek betegen otthon, fél lábbal még én is a vírusban, és ezt a tönkrement laptop még tetézi.

A probléma az volt ugyanis, hogy magától kikapcsolt, majd nem tért magához. Feltettem töltőre, semmi reakció. Vártam még vele, de még mindig nem adott semmi választ. Próbáltam utánanézni telefonról, hogy mi lehet a gond, mi állhat a háttérben, hátha én is tudok vele kezdeni valamit. Viszont, nem vagyok egy informatikus lélek, így egyrészt nem is nagyon értettem, amit olvastam, másrészt annyiféle oka lehet a fent említett problémának, hogy inkább meg se kíséreltem bármit is kezdeni a géppel. Attól tartottam, hogy nagyobb kárt tennék benne, így inkább hozzá sem nyúltam.

Szóval elérkezettnek tűnt az idő, hogy beleássam magam a környéken megtalálható asus szakszerviz kínálatba. A Pcmentor volt az a cég, amelyik a leginkább felkeltette az érdeklődésem. Az én laptopom nem egy mai darab, így várható volt, hogy egyszer csak felmondja a szolgálatot, vagy legalábbis lesz valami nyűgje, de eddig nem volt vele problémám, egészen mostanáig. A Pcmentor viszont vállalja az olyan régi veterán laptopok javítását is, melyen már, értelem szerűen, nincs garancia. Ezzel szemben, ők vállalnak garanciát az elvégzett munkára.

A vélemények között rengeteg jót olvastam róluk, például, hogy gyorsan és precízen dolgoznak, korrektek, nem vernek át, minden fontos dologról időben tájékoztatnak, és az áraik is átláthatók. Ráadásul nem csak átláthatók, hanem viszonylag olcsók is.

Foglalkoznak a számítógépek és laptopok szoftveres és hardveres szerelésével, értékesítéssel is, szóval ha nem tudnak mit kezdeni a géppel, tudok venni egy új laptopot még ott helyben. Az viszont ritkán fordul elő, hogy ne tudnának mit kezdeni a bevitt laptoppal, a hibás alkatrészt ugyanis könnyűszerrel be tudják szerezni, hogy kicseréljék azt,mivel kapcsolatban állnak a legnagyobb gyártókkal és beszállítókkal.

Több, mint 10 éve vannak a piacon, folyamatosan bővülnek, és egyre több elégedett ügyfelet tudhatnak magukénak a honlap szerint.

Valamint, ha már gyermekgyógyítás a téma a blogon, azt is megemlítem, hogy a Bátor Tábor Alapítvány rendszeres támogatói, így hozzájárulnak a krónikus beteg gyerekek élményszerű gyógyulásához, és önbizalmuk növekedéséhez is. Azt pedig köztudott, hogy a boldogság és a szeretet a legjobb orvosság. Ez, tudom közhelyesen hangzik, de akkor is így van, gyermekek esetében meg pláne. De azért azt hozzáteszem, hogy természetesen megfelelő orvosi ellátás mellett fejti ki mágikus gyógyerejét, és nem helyettesíti azt.

Szóval, visszatérve az asus szakszerviz kérdéséhez, engem meggyőztek. Bár ez nem is pontos megfogalmazás, hiszen a cég bármilyen márka és típus szerelését vállalja, nem konkértan csak és kizárólag az asus termékekét. Bevallom őszintén, hogy a lustaság is szerepet játszott a kiválasztásukban, mert körülbelül 10 percre lakunk a pesti üzletüktől, szóval ez van a legközelebb. Budán is van nekik egy, de az azért messze van.

Lett volna lehetőségem laptopfutárt hívni, aki elviszi helyettem a gépet, vagy helyszíni javítást is kérhettem volna, azonban 10 perc nem távolság, és a friss levegő is kell – már amennyire lehet friss levegőről beszélni a fővárosban.

Bevittem tehát a laptopom az üzletbe, és az ott fogadó fiatalembernek elmeséltem, mi a problémám, ő pedig felvilágosított, hogy hogyan zajlik a szervizelés, mi okozhatja a diszfunkciót, körülbelül mennyi időt vesz majd igénybe a javítás egyes esetekben, és nagyjából mennyibe fog kerülni. Hozzátette, hogy a gép teljes bevizsgáláson esik majd át, és lehetséges, hogy találnak majd olyan hibát is, amely nincs összefüggésben azzal a jelenséggel, amely miatt bevittem a gépet, de erről tájékoztatnak, és az engedélyem nélkül nem fogják megcsinálni abban az esetben, ha módosít az áron.

Mint említettem, sok oka lehet annak, hogy nem kapcsol be a laptop, például, hogy a grafikus vezérlő meghibásodott, elromlott a memória, a processzor vezérlő, vagy a periféria vezérlő. A processzor is tönkremehetett, de még az is egy lehetséges magyarázat, hogy a tápáramkör hibásodott meg, esetleg az akkumulátor lett zárlatos valahogy. És ez csak a teljesség igénye nélküli felsorolás, csak hogy emlékeztessem a kedves olvasókat, miért is nem mertem egyáltalán nekiállni, hogy bármit is kezdjek ,,otthon okosba” a laptoppal, és miért bíztam inkább profikra.

Miután pár nap múlva érkezett a telefon, hogy elkészültek, és hazahoztam a gépet, nem kellett hozzá negyed óra, hogy megállapítsam, tényleg profik. Nem csak hogy bekapcsolt, de sokkal gyorsabban be is töltött az egész rendszer. Az alaplappal volt egyébként gond, és azt mondták, minimum három, maximum negyven napot vesz igénybe a javítás. El lehet képzelni, mennyire megijedtem, hogy több mint egy hónapra kell nélkülöznöm a laptopom, de egy hét alatt elkészültek, szóval gyorsan dolgoznak. Az elején tudtam, mennyit fogok fizetni, és nem ért kellemetlen meglepetés a végén. Úgyhogy mostanra engem is a sok-sok elégedett ügyfél közé lehet sorolni.

A laptop probléma megoldódott, a projekttel végül időben végeztem, és ami a legfontosabb, már mindenki jól van és egészséges. Ebben a vitaminok is nagy szerepet játszottak, meg persze a fent már említett boldogság és szeretet, csak hogy pontos legyek.

A tanulsága az egésznek egyrészt az, hogy mindig minden megoldóik a végén, csak bírja k addig az ember. A másik tanulság pedig, hogy abban az esetben, ha tönkremegy a laptop vagy a számítógép, megéri ráfordítani az energiát, hogy utána nézzünk a szervizeknek, mert lehet, hogy a tökéletes választás 10 percre van tőlünk, és mi még csak nem is tudtunk róla.