Mindenhova visszük az egészséget, hála a kerékpár tartónak

Amióta fény derült Ábel diagnózisára, az életünk teljesen megváltozott. Szerencsére nem azért, mert súlyos a kórképe. Ha egy gyermekről kiderül, hogy krónikus beteg, az persze elképesztően fáj a szülőnek. Nekem is nehéz volt feldolgoznom, megszakadt a szívem, hogy ezt a terhet egész életében cipelnie kell magával. Szomorú voltam, viszont ő annyira egy csodálatos, pozitív kisfiú, hogy szinte ő vigasztalt engem. Ekkor döbbentem rá, hogy nekem kéne az erősebbnek lennem. Legalábbis nem elmerülni a szomorúságban akkor, mikor Ábelnek a legnagyobb szüksége van rám. A betegségével száz százalékosan együtt lehet élni, csak néhány dologra kell odafigyelni a mindennapokban.

Ez a legnagyobb kapaszkodó; egy nagy megkönnyebbülés, amikor lehet segíteni. Ekkor határoztam el, hogy az egész családnak ideje életmódot váltania. A férjemmel a gyerekek születése előtt elég aktív életet éltünk, ám a család bővülésével és az egyre több teendő összegyűlésével ezek a jó szokásaink sajnos idővel elmaradtak. Viszont a gyerekek is már elég aktívak, így igyekeztem minél több átmozgató programot kitalálni, lehetőleg a szabadban, a friss levegőn. Elkezdtünk kirándulni, túrázni, vagy legalább minden hétvégén kimenni a parkba játszani valamit. Ábel azonban a nagy bicajozásokat élvezte a legjobban. Hamar rádöbbentem, hogy mennyire szeret tekerni, és szerettem volna, ha maximálisan meg tudja kapni ezt az élményt mindenhol.

Idén sem szerettük volna kihagyni a családi nyaralást. Számomra egyértelmű volt, hogy a bicikliket nem hagyhatjuk itthon. Szerencsére apa is teljes mértékben egyetértett velem, ezért igyekeztünk megoldást találni a kerékpárok elszállítására.

A megoldást végül az autofelszerelesek.hu adta meg. A webshop lehetővé teszi, hogy bárhonnan beszerezhessünk olyan komolyabb felszereléseket is, mint az autó kerékpártartó hosszabb utazásokhoz. Nekik köszönhetően nem kellett csak ezért szintén messzebbre utazni, hogy találjunk egy boltot. A webáruház maximálisan megbízható, 20 év tapasztalat áll mögöttük, ami idő alatt el is hiszem, hogy volt alkalmuk használni az általuk árusított termékeket. Én vagyok a kritikusabb fél, ha online vásárlásról van szó, de ezúttal egy szavam sem volt. Az oldal igényes, logikus felépítéssel rendelkezik, gyorskeresési és szűrési lehetőségekkel. A lenyitható kategóriák fülnél logikusan ABC sorrendbe vannak állítva a címszavak. Nem csak autó kerékpártartó képezi a kínálatukat – tetőbox, tetőcsomagtartó, autószőnyeg, egyéb sporteszköz szállítók is a repertoárba tartoznak, de ezt a teljesség hiányában soroltam most fel. Náluk tényleg az összes autófelszerelés megtalálható.

Az autó kerékpártartó egy rendkívül kényelmes módja a biciklik elszállításának, de nehéz kérdés, hogy melyik fajtáját érdemes kiválasztani. Az autofelszerelesek.hu oldalán mindegyik típus kapható: a tetőre szerelhető, a hátsó ajtóra való és a vonóhorgos verzió is. A tetőre és a vonóhorogra szerelhető között nehezebben ment a döntés, de szerencsére az oldal ismerteti a szükséges tulajdonságokat és előnyöket, amikkel a különböző típusok rendelkeznek. Valamennyire a választásban, legalábbis a kör leszűkítésében is segít az oldalon található leírás, olyan szempontok alapján, amiket a leginkább érdemes figyelembe venni. Van, akinek hasznos információ lehet, hogy pótkerékre, illetve lakóautóra, lakókocsira és van-re szerelhető típusok is részét képezik az áruház készletének.

A tetőre és a vonóhorogra szerelhető autó kerékpártatók közös előnye, hogy egyik sem autó specifikus, tehát mindegy milyen autónk van, bármelyiket fel lehet rá rögzíteni.

Külön-külön is fel kellett mérnünk, hogy pontosan mik is a különbségek, mert itt már csak rajtunk múlt a választás, hála istennek az autofelszerelesek.hu segédletének támogatásával.

A tető kerékpártartóra maximálisan felfér 5 kerékpár. Mi négyen vagyunk, így ennek a kritériumnak megfelel. A tárolók bármely típusú kerékpárok rögzítésére és szállítására alkalmasak, ami szintén fontos szempont nemcsak a mi, hanem sok család számára is. Ami sokaknak ugyebár a lehető legnagyobb előny az az, hogy maguk a tartók bármilyen kocsival kompatibilisek, ahogyan már fentebb említettem. Nekünk a vonóhorog miatt ez nem akkora probléma, de érdemes volt figyelembe vennünk ezeket a fajta felszereléseket is. Ez azért van, mert ezek a darabok a pénztárcabarátabbak, rendkívül hatékonyak a sérülésmentes szállításban és a felhelyezésük is kifejezetten egyszerű. Mivel az autó kerékpártartó ebben az esetben a kocsi tetejére kerül, a csomagtartó szabad mozgását sem akadályozza meg. Abban az esetben, ha megfelelően sikerül stabilizálni és használni, akkor az autó irányításában egyáltalán nem okoz változást, biztonságos marad a közlekedés. Az az egyetlen nehézsége, hogy a súlyokat fej fölé kell emelni, hiszen a tetőre kell rögzíteni a bringákat. Nyilván egy bicikli még nem jelent nagy tömeget, a férjem meg én is még jó állapotban vagyunk, így ez nem jelent akkora hátrányt. Maximum kevésbé kényelmes az a néhány perc, míg a kerékpárokat pakoljuk. Az oldal ajánlása szerint először érdemes azt eldönteni, hogy pontosan hány darab biciklit szeretnénk szállítani. Ami eszembe se jutott, az az, hogy érdemes plusz helyekkel kalkulálni, mert előfordulhat, hogy valaki csatlakozna a nyaraláshoz, például a gyerekek barátai. Ez egy nagyon hasznos tipp volt, így már igyekeztünk azzal is kalkulálni. A következő szempont az a gyakoriság. Ha sokszor szeretnénk kerékpárokkal együtt utazni, akkor meg kell fontolni azokat az autó kerékpártató típusokat, amik a bicikliket a vázuknál fogva is biztosítják.

A vonóhorgos verzióknál az az állítás bizonytalanított el a tetőre szerelhetőkkel szemben, hogy a webshop ajánlása szerint a vonóhoroggal rendelkező gépjárművek esetén ez a legjobb választás. Ennek a verziónak a lehető legkisebb a légellenállása, ami egyértelmű, hogy miért olyan jó vezetés során. Ezzel viszont eggyel kevesebb, maximum 4 darab biciklit tudunk elszállítani. Ami meg a vonóhorgos típusra is igaz, az az, hogy bármilyen típusú kerékpárok rögzítésére alkalmas. Abban nincs kétség, hogy ezeknek a variációknak a felszerelése rendkívül egyszerű és gyors, a közlekedés pedig sérülésmentes és totálisan stabil. Tényleg többször is megjelenítik, hogy ha a vonóhorgot másra nem használjuk, abszolút érdemes rá felszerelni az autó kerékpártartót. Ennek is van elrendezés szempontja alapján előnye, hiszen így a tető marad szabadon, amire meg esetlegesen fel tudunk helyezni egy tetőboxot, ami ki tudja, ha nagyobbak lesznek a gyerekek, vagy többen megyünk, még jól jöhet. Ebben az esetben is úgy célszerű hozzálátni, hogy meg kell határoznunk, pontosan mennyi biciklit szeretnénk szállítani. Itt viszont még egy fontos kritérium a világítás szükségessége. Ha kell, akkor a világítással rendelkező autó kerékpártartó típusok is elérhetőek a készletben. Nem utolsó sorban lehet válogatni összecsukható típusok közül, én meg mindig arra törekszem, hogy a lehető legkisebb helyen elférjen minden.

Sokáig mérlegeltünk, s végül a vonóhorgos verzióra voksoltunk. Szerencsére ezek után már sokkal könnyebb volt a keresés, mert a szűrők hamar elvezettek a számunkra legtesthezállóbb változathoz. Be tudtuk állítani az anyag, szín, ár, zárhatóság, terhelhetőség, szállítható mennyiség feltételeit, mennyiségét. Arra is érdemes figyelni, hogy az oldalon feltüntetik a raktáron lévő termékeket, azonban előfordul, hogy valami épp nincs készleten, és várni kell a megérkezésre. Esetlegesen van, hogy kijelzik a várható érkezést, de érdemes kapcsolatba is lépni az ügyfélszolgálattal. Aztán, mivel az összes terméknél részletes leírás és többnél vásárlói vélemények is olvashatóak, pikk-pakk meglett a mi családunk darabja. Rengeteg termékhez még egy videót is csatoltak az árucikkről és annak felszereléséről, ami rendkívül hasznos lehetőség.

A kiszállítás hihetetlenül gyors volt, mivel raktáron lévő terméket rendeltünk. A minőség és a stabilitás megkérdőjelezhetetlen. Tényleg maximálisan megbízható, professzionális webáruházról van szó. A férjemnek körülbelül öt perc alatt sikerült a felszerelés az oldal alapján ígérteknek megfelelően. Ábel, és az egész család izgatott a következő utazás miatt, így együtt a biciklikkel.